COMITETUL DIRECTOR:
  • MANAGER: Lupascu Costel
  • DIRECTOR MEDICAL: Dr. GHERGHEL MIHAELA
  • DIRECTOR FINANCIAR-CONTABIL: Ec. Nita Luminita

 


Primul studiu relevant despre BPOC din România: peste jumătate din populaţia de peste 40 de ani este la risc

Autor: Paula Rotaru

         Numărul real al persoanelor afectate de boli respiratorii cronice a fost aproximat până acum, deoarece nu a existat niciun studiu care să cuprindă cifre reprezentative la nivel naţional.

         Pentru prima dată în România, prof dr Florin Mihălţan prezintă, în cartea sa „Studiul de Prelevanţa BPOC în România”,informaţii complete despre una dintre primele 3 boli care afectează mortal populaţia globului. România avea nevoie de o astfel de cercetare, cu atât mai mult cu cât se estimează că BPOC va deveni a treia cauză de deces la nivel global, până în anul 2020.

          „Studiul constituie o premieră în ţara noastră, atât datorită acoperirii naţionale, cât şi a completării datelor culese pe bază de chestionar cu evaluarea spirometrică a subiecţilor” , a subliniat D-na Dana Farcasanu-directorul executiv al Centrului pentru Politici si Servicii de Sănătate.
Acesta a fost realizat în perioada iulie-august 2011, pe 9.639 de persoane, şi s-a făcut în 2 etape: prima a constat în aplicarea unui  instrument inspirat din chestionare utilizate în studii internaţionale similare, cum ar fi BOLD, PLATINO, ECRHS, instrument aplicat pe un eşantion populaţional reprezentativ la nivel naţional pentru populaţia în vârstă de 18 ani şi peste, iar a 2-a etapă prin evaluarea spirometrică a subiecţilor.

           Prezentul studiu constituie primul demers structurat la nivel national de evaluare a prevalenţei BPOC în România, care a utilizat şi spirometria. Populaţia ţintă a fost reprezentată de adulţii de peste 40 de ani.

           Dintre aceştia, declarativ, 33% fumau, 30% prezentau dispnee de efort, 19% acuzau dispnee nocturnă, 18% aveau wheezing, 17% aveau tuse cu expectoraţie, minimum trei luni pe an, minimum 2 ani consecutiv, 15% acuzau sufocare, 10% făceau un tratament pentru probleme respiratorii şi 9% au declarat un diagnostic anterior de boli respiratorii. În total, 51% din populaţia de peste 40 de ani a fost identificată ca fiind la risc de BPOC.

Bărbaţii, mai slabi în faţa bolii


            23% din persoanele investigate cu spirometrie prezentau disfuncţie ventilatorie obstructivă, prevalenţa fiind mult mai ridicată în rândul bărbaţilor şi respectiv a persoanelor de 60 de ani şi peste.

Prevalenţa fumatului în rândul celor testaţi spirometric a fost de 61%, semnificativ mai mare la bărbaţi şi semnificativ mai redusă la grupa de vârstă 60 de ani şi peste.

            Diagnosticul de BPOC a fost evidenţiat la 16% din cazuri, cu o proporţie semnificativ mai mare la bărbaţi (25%, faţă de 7% la femei) şi respectiv la grupa de vârstă 60 de ani şi peste (20%), fără diferenţe pe medii de rezidenţă.

             Pe grupe de vârstă şi gen, prevalenţa BPOC a crescut semnificativ la vârsta de 60 de ani şi peste la bărbaţi şi a fost comparabilă la toate grupele de vârstă pentru femei. Analiza pe medii de rezidenţă şi gen a relevat prevalenţe comparabile pe medii la bărbaţi, dar o prevalenţă semnificativ mai scăzută la femeile din mediul rural, comparativ cu cele din urban, probabil indusă de prevalenţa mai redusă a fumatului la acest subgrup.

Chestionarul de screening şi spirometria, elemente-cheie pentru depistarea precoce a bolii


             Rezultatele studiului sugerează că numai chestionarul de screening nu este suficient în identificarea de prezumţie a persoanelor cu BPOC şi că spirometria trebuie asociată, cel puţin uneori, examinărilor anuale de rutină a stării de sănătate în populaţia generală de peste 40 de ani.
Cu toate limitele sale, inerente unui demers de o asemenea amploare, studiul de faţă prezintă o fotografie de moment a situaţiei BPOC, inclusiv în ceea ce priveşte utilizarea serviciilor de sănătate şi poate constitui un suport pentru deciziile privind viitoarele politici de sănătate în relaţie cu BPOC-ul, combaterea fumatului sau compensarea medicamentelor.

Acest studiu a fost realizat de Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate (CPSS) cu sprijinul ştiinţific al Societăţii Române de Pneumologie (SRP) .

SURSA: WWW.CSID.RO


septembrie 2014 


O forma misterioasa de TBC se raspandeste in Estul Europei


              O forma de TBC, care nu poate fi vindecata cu medicamente conventionale, se raspandeste in estul Europei. Pana in prezent, strategiile de a lupta contra bolii au dat putine rezultate din cauza ca este strans legata de saracie.
              In urma cu doi ani, cea mai mare parte a dependentilor de droguri mureau fie ca urmare a unei supradoze, fie ca urmare a sinuciderii. In prezent, din ce in ce mai multi mor ca urmare a unei forme de tuberculoza rezistenta la medicamente, in special in estul Europei, informeaza Deutsche Welle.
              Pentru multi oameni, TBC-ul este o boala care a fost eradicata in ultimul secol. Insa boala a revenit si este mai periculoasa decat oricand. TBC-ul rezistent la medicamentele complica tratamentul pentru pacientii din intreaga lume.
              In ultimii ani s-a inregistrat o crestere constanta a formelor rezistente nu doar la antibioticele conventionale ci la aproape orice forma de tratament. Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 400.000 de oameni sufera in prezent de aceste forme mutant.
              Fostele state sovietice din estul Europei prezinta cel mai ridicat risc din intreaga Europa. Aproape 800.000 de oameni cu rezistenta la medicamentele conventionale pentru TBC traiesc in aceste state - a cincea parte din intreaga lume, conform OMS.
              Un numar de 15 state europene sunt considerate cu risc sporit, printre care Rusia, Ucraina, Belarus, Bulgaria si Moldova, dar si statele baltice.


august 2011 


Studiu de prevalenta al BPOC
 

               In Romania Societatea Romana de Pneumologie si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) realizeaza in aceasta toamna un studiu de prevalenţă al BPOC în România in cadrul proiectului „Implementarea strategiei PAL in Romania", proiect implementat de CPSS cu finanţarea Fondului Global de Luptă Impotriva HIV/SIDA, Malariei şi Tuberculozei, runda a 6-a, prin Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA).             
              Acest studiu este o continuare a demersurilor incepute in anul 2008 cand s-a realizat o cercetare care a tentat sa estimeze prevalenţa Bolilor Respiratorii Cronice în România, pe baza unui instrument inspirat din chestionare utilizate în studii internaţionale similare cum ar fi BOLD, PLATINO, ECRHS, instrument aplicat pe un esantion populational reprezentativ la nivel nationa Utilizând experienţa valoroasă din 2008, anul acesta se va realiza la nivel national un studiu de prevalenţă al BPOC incluzand şi evaluarea funcţiei respiratorii (probe funcţionale), evaluare care se va realiza in cadrul cabinetelor de pneumologie situate cat mai aproape de respondenti, pe baza unei programarii prealabile, in perioada octombrie - noiembrie 2011.
              Toti medicii pneumologi implicati in aceasta activitate vor fi invitati sa participe in luna octombrie 2011 la un training, avand ca scop asigurarea implementarii adecvate a proiectului si calitatea rezultatelor obtinute. În contextul internaţional al creşterii continue a numărului pacienţilor cu afecţiuni respiratorii cronice, al estimării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a BPOC-ului ca a treia cauză majoră de mortalitate până în 2030, un astfel de studiu, care evaluează povara acestor boli în populaţia României, este de un real folos pentru orientarea politicilor de sănătate publică şi pentru dimensionarea efortului necesar la nivelul sistemului de sănătate pentru managementul acestor afecţiuni.


DESPRE PROIECT

    Acest produs acopera necesitatile de evidenta, coordonare si control al activitatilor medicale, administrative si financiare care se desfasoara in spitale. Sistemul urmareste cresterea calitatii actului medical adresat pacientului, reducerea costurilor de administrare si optimizarea fluxului de activitate al institutiei. Sistemul este conceput sub forma modulara, ceea ce...

LEGĂTURI UTILE

0231-584.083


ACCES e-MAIL


CUM NE GASITI ?

    Spitalul de Pneumoftiziologie este situat pe Str. Trandafirilor, nr.24. Accesul se poate face pietonal sau cu masina din Bulevardul Mihai Eminescu sau din str. Nicolae Iorga.