Simptome boli

CE STIM DESPRE TUBERCULOZA?

Tuberculoza este cauzata de bacteria numita Mycobacterium tuberculosis. La nivel mondial se estimeaza aproximativ 2 miliarde de purtatori. Ea afecteaza de obicei plamanii, dar si alte parti ale organismului, mai ales sistemul osos si creierul. Trebuie facuta diferenta intre infectie si boala. Persoanele care sunt doar infectate nu se simt bolnave si nu au simptome. Infectia se poate prelungi toata viata, fara ca boala sa se declanseze. Putem contracta tuberculoza la orice varsta. Aceasta se transmite rapid, in special in randul populatiei defavorizate, cu accesibilitate redusa la medic si prost hranita.

Mod de transmitere

Tuberculoza se transmite prin aerul pe care il inspiram. Cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta microbii se raspandesc in aer. Contaminarea se produce cand inspiram microbii prezenti in aer. In unele cazuri boala poate fi transmisa de vite, de exemplu consumand laptele nepasteurizat de la un animal infectat. Perioada de incubatie este de 4-12 saptamani, dar infectia poate sa persiste luni sau ani inaintea aparitiei bolii. Un bolnav este contagios mai multe saptamani dupa inceperea tratamentului.Copiii sub 3 ani si varstnicii sunt cei mai expusi riscului de imbolnavire, desi oricine poate sa fie afectat. Persoanele al caror sistem imun este slabit, de exemplu cei cu virusul imunodeficientei umane (hiv) – sida , contracteaza mult mai usor boala. In ultimul timp a sporit preocuparea legata de TBC, deoarece microorganismul a dezvoltat rezistenta la medicamente.

Simptome

Tuberculoza se manifesta prin stare de slabiciune generala, pierderea in greutate, febra si transpiratii nocturne.
Simptomele tuberculozei pulmonare includ:
– tusea persistenta;
– expectoratii sanguinolente;
– durerea de piept.

La copiii de varsta mica tuberculoza pulmonara se manifesta uneori doar prin oprirea cresterii sau un retard staturo-ponderal. Celelalte semne si simptome depind de localizarea bolii.
Tuberculoza scade imunitatea organismului in general, sporind probabilitatea ca persoana afectata sa contracteze alte boli sau determina agravarea celor existente.

Tratament

Bolnavii cu TBC trebuie sa urmeze o terapia curativa, care de obicei include doua sau mai mult medicamente antituberculoase, timp de cel putin sase luni. Din pacate, unii bolnavi nu respecta schema si durata de tratament. Astfel apare tuberculoza multirezistenta, transmisibila altor persoane.
Cea mai buna metoda de protectie a copiilor contra tuberculozei este imunizarea cu vaccinul BCG.

SURSA: SFATULMEDICULUI.RO


IMPORTANT!

      Informaţiile publicate aici au doar caracter orientativ, pentru a-i ajuta pe pacienţi să-şi înţeleagă mai bine afecţiunile. Acestea nu substitituie consultaţiile acordate de medici şi prescrierea tratamentului personalizat în urma evaluării clinice şi a investigaţiilor recomandate de medic.

 

 

CE STIM DESPRE BRONHO PNEUMOPATIA OBSTRUCTIVA CRONICA?

BPOC = bronhopneumopatie obstructiva cronica:
BP – boala a bronsiilor si plamanului;
O – obstrueaza, blochaza partial caile respiratorii;
C – cronica, evolueaza in timp.

Care sunt factorii principali de aparitie si agravare a bolii?

Fumatul activ si pasiv reprezinta principala cauza de imbolnavire. La aceasta se poate adauga, intr-o masura mai mica, poluarea atmosferica, la locul de munca sau poluarea casnica. Dar se pare ca exista si o predispozitie de a dezvolta aceasta afectiune care nu apare la toate persoanele care fumeaza.

Care sunt simptomele bolii? Si cum se pot preveni acestea?

Bolnavul fumator prezinta greutate in respiratie, tuse cu expectoratie, respiratie dificila si oboseala la eforturi din ce in ce mai mici. Prevenirea consta din abandonarea fumatului, o terapie corect administrata daca au aparut simptomele specifice bolii, control riguros la medic si o viata condusa dupa principii alimentare si igienice cat mai adecvate conditiei clinice a bolnavului.

Cum evolueaza BPOC? Cum poate pacientul sa-si evalueze corect severitatea bolii pentru a se prezenta la un consult de urgenta?

Boala se instaleaza lent, dupa multi ani de fumat. Primele simptome (tusea cu expectoratie, greutatea in respiratie) nu sunt luate in considerare de catre pacient, fiind atribuite fumatului. De acceea, de multe ori pacientul nu se prezinta la medic si astfel o forma de boala usoara initial, evolueaza spre forme severe; in acest stadiu simptomele se amplifica in intensitate, apare „lipsa de aer” la eforturi moderate sau chiar mici (de ex. urcatul scarilor), tusea se cronicizeaza, pot aparea suieraturi in piept iar „gafaiala” poate deveni permanenta, limitand activitatea zilnica a bolnavului (profesionala sau fizica). Daca boala nu este tratata si pacientul continua sa fumeze, lipsa de aer se agraveaza, apar si fenomene de suferinta cardiaca cronica, iar bolnavul devine un invalid, dependent de anturaj sau familie.

In ce anume consta un consult medical in caz de suspectare de BPOC?

Este foarte important ca pacientul sa se prezinte la medic, chiar pentru o tuse care pare banala, dar care este persistenta, cu atat mai mult daca tusea este insotita de expectoratie, suieraturi in piept, si, mai ales, daca apar semne de tulburari respiratorii (respiratie dificila, greutate in respiratie accentuata de efort). Medicul de familie va indruma pacientul la medicul pneumolog; se va recomanda un examen functional pulmonar (spirograma), cu ajutorul caruia se poate aprecia mai exact severitatea bolii.

Cate grade de severitate ale BPOC exista?

Exista mai multe grade de severitate ale BPOC in functie de simptomele pe care le prezinta pacientul si de modificarea functiei pulmonare:

  • forma usoara care se manifesta cu tuse persistenta, cateodata insotita de expectoratie, sau o respiratie dificila care poate aparea, de exemplu, la mersul rapid: functia pulmonara poate fi inca in limite normale
  • forma moderata: tuse cu expectoratie mucoasa sau muco-purulenta, respiratie ingreunata la eforturi mai mari, recuperare mai lunga dupa o „raceala”: functia pulmonara este modificata
  • forma severa sau foarte severa: tuse si expectoratie persistenta, greutate in respiratie permanenta (zi si noapte), imposibilitatea de a mai efectua activitati fizice chiar mai usoare (urcatul scarilor, mersul in ritm mai rapid), oboseala la cele mai mici eforturi; functia pulmonara este grav afectata

Este bine sa se efectueze si un examen radiologic pentru a exclude asocirea BPOC cu o alta afectiune bronhopulmonara cronica, de exemplu cancerul pulmonar.

Odata ajuns la doctor si diagnosticat ca suferind de BPOC care sunt optiunile de tratament ale bolnavului?

Tratamentul bolnavului cu BPOC este complex si el include pe de o parte tratamentul medicamentos, iar pe de alta parte o serie de alte masuri care contribuie la ameliorarea sau macar oprirea din evolutie a bolii.

  • oprirea fumatului;
  • indrumare la cabinetul anti-fumat;
  • evitarea unor factori iritanti care ar putea favoriza evolutia nesatisfacatoare a bolii (poluare atmosferica, la locul de munca, sau casnica);
  • tratamentul medicamentos: bronhodilatatoare, corticosteroizi inhalatori, simptomatice pentru ameliorarea tusei si diminuarea secretiei bronsice; in formele severe se poate apela la administrarea oxigenului pe termen lung;
  • acceptarea si administrarea corecta a medicatiei prescrise de medicul pneumolog;
  • administrarea corecta a medicatiei inhalatorii;
  • vaccinarea antigripala sau antipneumococica.

Care este durata unui tratament?

Durata tratamentului este permanenta; pacientul trebuie sa-si ia medicatia zilnic, conform prescriptiei medicale, dar sa sesizeze medicul daca apar unele evenimente nedorite legate de medicatie sau de aparitia unor complicatii ale bolii.

Este populatia feminina mai predispusa acestei boli?

Nu se poate vorbi despre o predispozitie a bolii legate de sex, ci mai degraba de obiceiul fumatului care este mai frecvent la barbati. S-a observat totusi in ultimii ani o crestere a prevalentei BPOC in randul femeilor si a tinerilor, tocmai legata de cresterea numarului de fumatori la femei si adultii tineri.

De ce este important ca pacientul suferind de BPOC sa participe la un program de educatie?

Scopul acestor programe este acela ca pacientul sa fie constient de boala de care sufera, sa o accepte si sa o trateze cu seriozitate si sa capete o serie de cunostinte legate de aceasta boala;

Notiuni despre boala:

  • legatura dintre fumat si BPOC
  • ce inseamna obstructia bronsica
  • care sunt simptomele
  • ideea de boala cronica ireversibila
  • ce sunt exacerbarile, ce le provoaca

Notiuni despre tratament:

  • abandonarea fumatului
  • tratamentul cronic al bolii in faza stabila: de ce cronic, de ce pe cale inhalatorie, de ce mai multe tipuri de medicamente
  • oxigenoterapia de lunga durata: la ce foloseste, cum se face
  • vaccinarea antigripala

Cum sa traiesti cu BPOC:

  • ce se poate obtine si ce nu se poate obtine prin tratament
  • cazuri de preventie
  • schimbarea modului de viata al bolnavului si al familiei sale
  • impactul asupra capacitatii de efort (si de munca)
  • aprecierea severitatii bolii si simptomelor de catre pacient

  • monitorizarea bolii: controale periodice
  • trebuie sa mearga la medic
  • prejudecatile bolnavilor, discutate si indepartate.

Care trebuie sa fie asteptarile pacientului in cazul urmarii unui tratament?

  • sa-si recunoasca mai bine simptomele
  • sa-si evalueze mai corect severitatea bolii (prin monitorizare clinica, eventual PEF)
  • sa renunte la fumat
  • sa-si administreze corect medicatia
  • sa se prezinte la medic (de familie sau specialist) la vizitele planificate sau in agravari
  • sa recunoasca agravarea bolii (exacerbarea).

Exista posibilitatea ca nefumatorii sa sufere de aceasta boala? Sau cum anume ii poate afecta fumul de tigara?

Exista posibilitatea ca boala sa fie intalnita si la persoane care nu fumeaza si ea se datoreaza altor cauze care trebuie identificate, dar pe de alta parte exista si fumatori la care nu apare BPOC.

Cum este privita BPOC de catre specialisti si care sunt statisticile in privinta cresterii numarului de persoane suferinde cu BPOC?

Problema BPOC constituie o preocupare majora a medicilor pneumologi, dar si a serviciilor de sanatate publica din toata lumea si de la noi; aceasta ingrijorare se datoreaza nu numai severitatii acestei afectiuni si a prevalentei in crestere (in special a formelor grave, cu evolutie severa si durata redusa de supravietuire), dar si din cauza costurilor enorme pe care le cere ingrijirea unei afectiuni de o asemenea severitate. De accea se insista asupra programelor de educatie a medicilor de familie, a medicilor specialisti si nu in ultimul rand a pacientilor, cu scopul depistarii si tratarii bolii in stadii cat mai precoce, care se pot rezolva in ambulatoriu, care nu necesita spitalizari prelungite si costuri mult mai ridicate de ingrijire.

Pe ce loc se situeaza in prezent BPOC ca si rata a mortalitatii si care sunt predictiile in aceasta directie?

In prezent BPOC reprezinta a 6-a cauza de deces, se estimeaza ca in anul 2020 ea va reprezenta a 3-a cauza de deces. Una din explicatii ar putea fi accea ca boala este inca insuficient diagnosticata, subestimata ca problema globala de sanatate, si mai ales insuficient si tardiv tratata, deoarece pacientii se prezinta tarziu la medic intr-o faza avansata a bolii.

(Articol realizat in colaborare cu dr. Nicoleta Bisca, medic primar pneumolog si cercetator stiintific principal gr.1 in cadrul Institutului „Marius Nasta” Bucuresti.) 

Informații programări consulații

+4 0231 584 083

Acces E-Mail

 Spitalul de Pneumoftiziologie este situat pe Str. Trandafirilor, nr.24. Accesul se poate face pietonal sau cu masina din Bulevardul Mihai Eminescu sau din str. Nicolae Iorga.