Studiu de prevalenta al BPOC

Data publicării: 1 august 2011

In Romania Societatea Romana de Pneumologie si Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate (CPSS) realizeaza in aceasta toamna un studiu de prevalenţă al BPOC în România in cadrul proiectului „Implementarea strategiei PAL in Romania”, proiect implementat de CPSS cu finanţarea Fondului Global de Luptă Impotriva HIV/SIDA, Malariei şi Tuberculozei, runda a 6-a, prin Fundaţia Romanian Angel Appeal (RAA).
Acest studiu este o continuare a demersurilor incepute in anul 2008 cand s-a realizat o cercetare care a tentat sa estimeze prevalenţa Bolilor Respiratorii Cronice în România, pe baza unui instrument inspirat din chestionare utilizate în studii internaţionale similare cum ar fi BOLD, PLATINO, ECRHS, instrument aplicat pe un esantion populational reprezentativ la nivel nationa Utilizând experienţa valoroasă din 2008, anul acesta se va realiza la nivel national un studiu de prevalenţă al BPOC incluzand şi evaluarea funcţiei respiratorii (probe funcţionale), evaluare care se va realiza in cadrul cabinetelor de pneumologie situate cat mai aproape de respondenti, pe baza unei programarii prealabile, in perioada octombrie – noiembrie 2011.
Toti medicii pneumologi implicati in aceasta activitate vor fi invitati sa participe in luna octombrie 2011 la un training, avand ca scop asigurarea implementarii adecvate a proiectului si calitatea rezultatelor obtinute. În contextul internaţional al creşterii continue a numărului pacienţilor cu afecţiuni respiratorii cronice, al estimării de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii a BPOC-ului ca a treia cauză majoră de mortalitate până în 2030, un astfel de studiu, care evaluează povara acestor boli în populaţia României, este de un real folos pentru orientarea politicilor de sănătate publică şi pentru dimensionarea efortului necesar la nivelul sistemului de sănătate pentru managementul acestor afecţiuni.

Informații programări consulații

+4 0231 584 083

Acces E-Mail

 Spitalul de Pneumoftiziologie este situat pe Str. Trandafirilor, nr.24. Accesul se poate face pietonal sau cu masina din Bulevardul Mihai Eminescu sau din str. Nicolae Iorga.